Mansikka

Mansikka_3.jpg-me

Polka on mansikkalajike, jota pääasiassa viljelemme. Se on raikkaan makea ja pa­kas­tuso­mi­nai­suuk­sil­taan hyvä marja. Ei ihme, että se on suomalaisten suosikki vuodesta toiseen.


Mansikkaa viljellään meillä muovilla katetuissa riveissä. Musta muovi aikaistaa satoa lämmittämällä maata, estää rikkakasvien kasvua, sekä suojaa marjoja likaantumiselta.


Jokaisessa mansikkarivissä on tihkukasteluletku, jonka avulla kasvustoon saadaan vesi ja ravinteet juuri oikeaan paikkaan juuriston kohdalle, jossa ne ovat parhaiten kasvin käytössä. Tällöin ravinteet eivät huuhtodu, vaan tulevat hyödynnettyä tehokkaasti. Maan kosteutta mitataan useisiin eri kasvuston kohtiin sijoitetuilla tensiometreillä, jotka auttavat kastelutarpeen määrittelyssä. Sateisinakin vuosina joudutaan kastelemaan, koska varsinkin karkeammilla maalajeilla vesi imeytyy lähes suoraan alaspäin, eikä leviä leveyssuunnassa muovipenkin alle.


Mansikamme on istutettu melko harvaan tiheyteen, eli yhdessä penkissä on vain yksi mansikkarivi. Usein viljellään paririvissä, jolloin pyritään isompaan hehtaarisatoon (saadaan useampia kasveja viljellylle pinta-alalle). Meillä marjat markkinoidaan lähinnä itsepoimijoille, jolloin sadon laadukkuus on määrää tärkeämpi. Pyrimme tuottamaan mahdollisimman hyvälaatuisia marjoja suoraan asiakkaillemme. Harvempi taimitiheys auttaa kasvustoa tuulettumaan paremmin, josta on etua varsinkin kosteina ja lämpiminä vuosina jolloin harmaahomeella on hyvät edellytykset iskeä mansikkamaalle ja pilata satoa.


Myös sillä, kuinka tarkkaan kaikki kypsät marjat kerätään (ja huonot poistetaan pensaista) on merkittävä vaikutus mansikkasadon pysymiseen hyvälaatuisena poimintakauden loppuun saakka. Siihen jokainen itsepoimija pystyy vaikuttamaan poimimalla talteen myös ne vähän pienemmätkin mansikat. Pensaaseen jätetyt kypsät marjat pilaantuvat herkästi ja homehtuessaan saastuttavat lopulta myös viereisetkin marjat ja raakileet.

Yh­teys­tie­dot:

Ylirautian tila

Teija ja Jukka Pentti

Arostentie 9

39100 Hämeenkyrö


0407641383

Soitot klo 9-18

Emme vastaa tekstiviesteihin

Avoinna:

Itsepoiminta ja kesäkahvila auki klo 9-18

tai marjatilanteen mukaan.


Poimimaan pitää saapua viimeistään tunti ennen sulkemisaikaa.

Poi­min­tain­fo

Poimintatilanne pe 12.8. klo 22.15

Vadelmanpoiminta jatkuu la ja su.

Poimittavaa on PALJON! Vadelmasato on tänä vuonna harvinaisen hyvä.


Vielä tänä viikonloppuna on poimittua vadelmaa myynnissä.


Ei poimintavarauksia

Poimimaan pääsee saa­pu­mis­jär­jes­tyk­ses­sä.

© Ylirautian tila 2022. Kaikki oikeudet pidätetään.